4 признака, че кожата ти е дехидратирана

На всяка клетка, орган и система в тялото ти й е необходима вода, за да изпълнява жизнените си функции. Кожата ти не прави изключение. Ако й липсва вода, тя е дехидратирана (обезводнена). Това моментно състояние означава, че тя не може да изпълнява своята роля пълноценно, процесите в нея протичат по-бавно и това е видимо с просто око. Кожата винаги дава знак, че нещо не й достига, но признаците на дехидратация понякога са объркващи и приличат на друг проблем. За това искаме да ти помогнем да ги разпознаеш и да вземеш мерки. Така ще запазиш мекотата, гладкостта и красотата на своята кожа!

 1. “Имам разширени пори. Кожата ми сигурно е мазна”. Чуваме тези думи много често от нашите клиентки, но истината е, че дехидратираната кожа също често лъщи и има видимо широки пори. Причината за това е, че когато на най-големия ни орган му липсва вода, той компенсира, като произвежда мастна секреция (себум). Прекомерното количество себум, на свой ред, води до разширени пори. Дали наистина е дехидратация? – Ако порите ти изглеждат широки, но кожата е груба и я чувстваш стегната и опъната, тогава вероятно е дехидратирана, независимо дали лъщи.
 2. “Кожата ми е много груба, въпреки че ползвам омекотяващи масла”. Дехидратацията често се проявява, като груба повърхност на кожата. Тя създава състарен, посивял вид на лицето. Важно е да запомниш, че дехидратация означава липса на вода, а не липса на мазнини (липиди). Има растителни масла, които притежават хидратиращи свойства, но за да действат, те трябва да бъдат комбинирани със съставки, които привличат вода към себе си, като хиалуронова киселина и с такива, които създават защитна бариера срещу нейното изпаряване от кожата, като пчелен восък. Дали наистина е дехидратация? Кожата ти вероятно е дехидратирана ако я усещаш груба и имаш чувството, че продуктите, които ползваш не проникват в дълбочина.
 3. Имам усещане за парене и сърбеж*. Кожата непрекъснато се възобновява, като от най-горния й слой се олющват мъртви клетки. Когато в нея няма достатъчно вода, тя не може да се освободи пълноценно от тези ненужни клетки. Това Може да създаде неприятни усещания. Дали наистина е дехидратация? Ако не наблюдаваш зачервяване, обрив и нямаш друг здравословен проблем, паренето и сърбежът могат да бъдат признаци на дехидратиратация*.
 4. Фини линии и бръчки. Част от “обема” на кожата идва от водата в най-горния й слой – епидермиса. Когато тя е дехидратирана, се появяват видими линии. Дехидратацията ускорява също стареенето и появата на по-дълбоки бръчки. Причината за това е, че кожата не може да се възобновява и детоксикира ако не съдържа достатъчно вода. Жизнените процеси в нея не протичат пълноценно и това води до появата на видими признаци на стареене. За това хидратирането на кожата е толкова важно.

Ако разпознаваш някой от тези признаци, най-добрите съвети, които сме научили от практиката и науката могат да ти бъдат полезни:

 • Ексфолирай кожата си със специален продукт с ензими или киселини 1-2 пъти седмично. Не употребявай продукти с твърди частици! Продуктите с частици могат да наранят нежната повърхност на кожата. Освен това, те не премахват мъртвите клетки равномерно и ефективно. Най-добре е да употребяваш ексфолиращ тоник, мляко или маска с киселини или ензими. Така хидратиращите продукти ще навлизат ефективно в кожата ти и тя ще остане мека, гладка и красива. Имай предвид, че при употребата на такъв продукт става още по-важно да ползваш слънцезащита!
 • Прави си маска с мед – 1-2 пъти седмично, за предпочитане след ексфолиране, намазвай лицето с дебел слой качествен мед. Изчакай 10 минути и отмий, попий нежно водата, но остави лицето леко влажно и нанеси хидратиращ крем. Медът овлажнява кожата и има антибактериално действие.
 • Използвай качествен, експертно формулиран хидратиращ продукт. Един хидратиращ продукт трябва да съдържа три вида съставки:
  • привличащи влага, като хиалуроновата киселина, която може да поеме количество вода до 1000 пъти от собственото си тегло,
  • заключващи влагата в кожата, като някои масла и пчелен восък,
  • подобряващи вида на кожата съставки, които регенерират и даряват кожата с провитамини, като CO2 екстракт от диви шипки. За това създадохме Хидратиращия дневен крем с прецизен баланс от изцяло естествени съставки, които овлажняват, забавят стареенето и даряват кожата с мекота и свежест!

Създадхоме Хидратиращия регенериращ крем специално за кожа, която се нуждае от хидратация, защита и възобновяване!

* Тези усещания могат да бъдат признак на алергии, слънчево изгаряне или друг здравословен проблем. Ако имаш притеснения и симптомите не отминават, винаги се консултирай с лекар!