Антиоксидантите – ключът към младостта и красотата!

Какво са свободни радикали и как антиоксидантите ги улавят, преди да са започнали да вредят на кожата ти?

Ставаш все по-заета! Налага ти се да се движиш в трафик, да седиш в прашни офиси и запушени заведения. Всичко това, заедно с UV лъчите на слънцето, предизвиква освобождаването на така наречените свободни радикали в кожата ти. Те могат да предизвикат промени – петна и неравен тен, бръчки и отпускане на кожата и, като цяло, по-бързо видимо остаряване.

Как свободните радикали предизвикват по-бързо стареене?

Свободните радикали са много реактивни молекули, които търсят да “откраднат” електрони от атоми в кожата ти. Така те увреждат клетките и молекулите ДНК и водят до верижна реакция, която предизвиква необратими промени.

Можем ли да спрем свободните радикали, преди да навредят на кожата ни?

За щастие отговорът е “Да!”. Сигурно си чула, че напоследък много се говори за важността на антиоксидантите. Те се спрягат не само в контекста на храните, но и в този на козметиката. Това съвсем не е случайно! Изключително важно е козметичните продукти, които ползваш да съдържат ефективни антиоксиданти. Така ще защитиш кожата си от вредното влияние на свободните радикали и ще забавиш стареенето. Антиоксидантите отдават от своите електрони на реактивните молекули, като по този начин ги стабилизират и спират верижната реакция на “кражба” на електрони. Така кожата ти е защитена от стареене, предизвикано от свободните радикали, а резултатите са видими, особено години по-късно.

Как да доставим на кожата си така ценните антиоксиданти?

Не е лесно да се създадат естествени, полезни продукти, които да доставят нужните антиоксиданти на кожата. Съставките трябва да са в достатъчна концентрация в продуктите, да имат достатъчно силна антиоксидантна активност и да бъдат стабилни, за да останат ефективни дълго време. За щастие, природата, особено българската, ни е дарила с безценни растителни източници на антиоксиданти, а специалистите в нашия екип имат отлични познания! Някои от етеричните масла, които улавят свободни радикали най-умело са резенето и розмаринът. Един от компонентите на етеричното масло от резене е анетолът, антиоксидант, който показва висока активност1. Етеричното масло от розмарин има два пъти по-силна способност да улавя свободните радикали от Тролокс, аналог на витамин Е, който се ползва за еталон за антиоксидантна активност1. В Детоксикиращия нощен балсам се съдържа специален екстракт от розмарин, произведен по метода на суперкритичната или CO2 екстракцията.

Освен етеричните масла, в Wild Cosmetics влагаме също витамини А и Е, които имат доказано антиоксидантно действие. Освен, че имат добра активност срещу свободните радикали, те носят и допълнителни ползи за кожата – борят се с възпаленията, регененрират и защитават.

Избирай експертно формулирна, естествена козметика, която ще защити кожата ти! Така ще сияеш и постепенно ще забравиш за нуждата от грим!

  1. Maestri, D.M.; Nepote, V.; Lamarque, A.L.; Zygadlo, J.A. Natural products as antioxidants. In Phytochemistry: Advances in Research; Imperato, F., Ed.; Research Signopost: Kerala, India, 2006; pp. 124-126.