4 съвета за борба с тъмните петна по кожата

Тъмните петна върху кожата са все по-често срещан проблем. Тъй като ни пишете с молби за съвет много често, решихме да съберем полезната информация в една статия, така че да можете да се възползвате от нея!

Първо, нека разграничим различните причини за поява на тъмни петна (хиперпигментация) върху кожата. Видовете хиперпигментация са следните:

  • Мелазма – Мелазмата е много често срещано изменение на вида на кожата. Тя представлява тъмнокафяви, бежови или синкаво-сиви петна. Обикновено те се наблюдават върху горната част на бузите, горната устна, челото и брадичката. Мелазмата е най-често срещана при жените в детеродна възраст. Причината за тази хиперпигментация е стимулирането на клетките, които произвеждат пигмент от хормоните естроген и прогестерон. Те карат клетките да произвеждат повече пигмент (меланин) при излагане на UV лъчи.
  • Лентиго – Лентигото представлява тъмнокафяви петна с ясни очертания. То се появява върху изложените на слънце части от тялото. Предизвикано е от увеличаване на броя на произвеждащите пигмент клетки (меланоцити). Хората със светла кожа обикновено развиват такива петна в средна възраст.
  • Хиперпигментация в следствие на възпалителни процеси – Този вид хиперпигментация често се появява след възпаление на кожата, като акне или екзема. Може да се появи на всяка част от тялото, независимо дали е излагана на слънце или не, но излагането на UV лъчи обикновено я влошава. Среща се по-често при хора с тъмна кожа. Предизвиква се от увеличено производство на пигмента меланин при заздравяването на кожата.

Ако и ти страдаш от хиперпигментация, можеш да приложиш някои от следните методи. Те ще ти помогнат да предотвратиш появата й и да я изсветлиш. 

  1. На първо място, задължително слагай слънцезащита през деня! Независимо от времето, твой спътник трябва да бъде 15 фактор за града и 30 фактор, когато си на ваканция. (Продуктите трябва да защитават срещу UVA и UVB лъчи. Това е оказано на опаковката.) Те се прилагат върху продукт за дневна хидратация. Търси продукти, съдържащи цинков оксид и титаниев диоксид (Zync oxide, Titanium dioxide). Тези т.нар. физични филтри блокират UVA и UVB лъчите, предоставяйки нужната защита.
  2. Продуктите на Wild Cosmetics съдържат витамин А, шипково масло и етерично масло от резене. Могат да повлияят положително с продължителна употреба и със сигурност ще подобрят общото състояние на кожата. Включи ги във всекидневните си разкрасителни ритуали!
  3. Въздържай се от употребата на ексфолианти с твърди частици и процедури, които дразнят и олющват кожата. Препоръчваме ти да използваш нежни почистващи продукти и ползвай продукт с алфа хидрокси киселина една или две вечери седмично. На следващия ден слънцезащитата е особено важна!
  4. Прави си маска със сок от краставица, спирулина на прах и мед. Можеш да настържеш краставицата и да изстискаш сока й. След това добави ½ чаена лъчичка спирулина на прах (или едно-две хапчета) и нанеси с памучен тампон върху цялото лице, като отделяш особено внимание на проблемните зони. Ароматът на тази отвара не е особено приятен, но лутеинът в краставицата и C-фикоцианинът в спирулината могат да повлияят на пигментните петна!

При борбата с хиперпигментацията, най-важното е постоянството. Петната се изсветляват бавно и превенцията е от изключително значение.