Да избираме ли натурална козметика?

Говори се много за натурална козметика. Дали е по-полезна и безопасна за нас, и безвредна за околната среда? Като човек, избрал да произвежда естествени продукти за кожата имам много доводи в нейна подкрепа. Тук ти предлагам най-важните:

  1. Цялостен подход към грижата за лице: Цената често е определяща при избора на съставки за козметичните формули. Нужен е цялостен подход със суровини, които помагат на кожата да е здрава, да се възобновява и функционира пълноценно. Натуралните продукти имат база от ценни растителни масла и восъци. Те са полезни за кожата, защото съдържат мастни киселини, витамини и антиоксиданти. При синтетичните базата само “запълва бурканчето” и струва стотинки.
  2. Влияние върху природата и местните хора: Дали употребата на растителни суровини не е по-пагубна за планетата, отколкото изкуствено синтезираните съставки? Производството на естествена козметика е полезно за прехраната на местните общности и за природата, когато събирачите на билки и други ценни растения са справедливо заплатени и добре обучени да спазват правила. Така ние сме сигурни за произхода на суровините и за преработката, през която са преминали.
  3. Тестване върху животни: Разполагаме с много данни за безопасността и действието на естествените суровини, благодарение на дългата им традиционна употреба. Маслото от шеа, например се ползва от хилядолетия, а лавандуловото етерично масло служи още на древните египтяни. Благодарение на дългата им история на употреба в натуралната козметика, днес можем да се работим с много широк набор от съставки, без да правим изпитвания върху животни, за да доказваме тяхната безопасност.
  4. Пълна информация за съставките: Важно е да знаеш какво слагаш върху лицето и тялото си. Обявяването на пълния списък от съставки, в сайта на Wild Cosmetics, не е случайно. Целта ни е да те уверим, че продуктите, които ползваш са безопасни и ефективни! Движението за “зелена” козметика се бори не само за красота, а и за здраве, опазване на природата и вътрешна хармония.

Как да разбереш дали една марка спазва тези принципи? То става ясно от информацията, която обявява. Фирмите, които държат на качеството и са етични към клиентите си оповестяват открито съставките си. Внимателните обяснения за грижите за здрава кожа, също са добър знак.