Естрогенът и тъмните петна по кожата

Ниските нива на естроген със сигурност не влияят добре на вида на кожата, но твърде високите също не са полезни. Много жени се оплакват от мелазма – тъмни петна по кожата, които могат да бъдат кафяви, синкаво-сиви или просто няколко тона по-тъмни от цвета на кожата. Тази промяна, наречена мелазма се наблюдава основно сред жените в детеродна възраст. Обикновено петната се появяват върху скулите, на горната устна, челото  и брадичката. Смята се, че причината за мелазмата е стимулирането на меланоцитите (клетките, които произвеждат пигмента на кожата – меланин) от хормоните естроген и прогестерон. Когато биват стимулирани от хормоните, те произвеждат повече пигмент при излагане на слънце. Жените със светло кафява кожа (4 според скалата на Фицпатрик), които живеят на места със силно слънчево греене, са особено предразположени към развитието на тази хиперпигментация.1  Бременните жени също често страдат от тази козметична промяна, защото при тях нивата на естроген се повишават значително.

Ето какво можеш да направиш, за да се предпазиш от появата на хиперпигментацията, наречена мелазма:

  1. Яж зеленчуци от семейство кръстоцветни – зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, алабаш, репички, рукола и др. Те съдържат вещества, които помагат на тялото да преработи естрогена. Това понижава неговите нива по естествен път.2
  2. Използвай естествени техники за по-добро справяне със стреса! – Тъмните петна по кожата не се влияят единствено от нивото на естроген в тялото. Друг хормон – кортизолът или хормонът на стреса, също може да ги влоши. Сигурно много пъти си чувала от доктори и загрижени близки, че трябва да намалиш стреса в живота си. Ние знаем, че подобни реплики могат да бъдат неприятни, защото ангажиментите ти вероятно няма да намалеят, а ти не можеш коренно да промениш външните обстоятелства. Това, което можеш да направиш, е да промениш своята вътрешна нагласа и начина, по който възприемаш стресовите ситуации. Опитай се да практикуваш медитация, дихателни упражнения и умерена физическа активност! Така ще помогнеш на тялото си да се справи със стреса и ще се чувстваш по-спокойна!
  3. Увеличи приема и употребата на антиоксиданти! – Яж повече ягоди, боровинки, къпини, малини, арония, авокадо, лимони, чесън и други храни, богати на тях. Използвай естествена козметика, богата на антиоксиданти, формулирана от експерти, които оповестяват пълния състав на продуктите!
  4. Защитавай се от слънцето! Винаги се стреми да избягваш излагането на пряка слънчева светлина. Ползвай шапка и търси сянка винаги, когато можеш. Подбирай висококачествени слънцезащитни продукти и ги ползвай всеки ден, дори през зимата!

Етеричното масло от български здравец, което се съдържа в Детоксикиращия нощен балсам на Wild Cosmetics, има свойството да намалява хиперпигментацията.

  1. The Art of Skin Health Restoration
and Rejuvenation, ZEIN E. OBAGI, M.D.,2015, page 6.
  2. Brassica Vegetable Consumption Shifts Estrogen Metabolism in Healthy Postmenopausal Women, Jay H. Fowke, Christopher Longcopeand James R. Hebert, 2000.