Хиалуроновата киселина – ключът към младостта

Хиалуроновата киселина е важна част от междуклетъчния матрикс на кожата. Тя представлява по-малко от 1% от сухата й масата, но има невероятната способност да се свързва с водата и може да задържи до 1000 пъти повече вода от собственото си тегло. На практика тя служи, като “магнит” за влагата. Хиалуроновата киселина играе изключително важна роля за хидратацията и подмладяването на кожата.1 С напредване на възрастта, количеството хиалуроновата киселина в тялото намалява. Вероятно това е и част от причината за отпускането на кожата.

Употребата на продукти с хиалуронова киселина:

  • поддържа хидратацията на кожата;
  • помага за възстановяването на тъканите и намалява видимо бръчките;
  • прави кожата еластична и запазва нейната младост;
  • повишава устойчивостта на кожата към дразнители и патогени2.

Хиалуроновата киселина е най-добрата овлажняваща съставка. Съществуват множество разновидности на тази важна козметична суровина. Основната разлика се крие в размера на молекулата й. Колкото по-малка е тя, толкова по-дълбоко прониква в кожата. Има и друга, пряка зависимост – колкото по-малко е молекулното тегло на хиалуроновата киселина, толкова по-скъпа е съставката. За това, много често в козметичните продукти се влага хиалурон с високо молекулно тегло, който остава на повърхността. Той е чудесен за хидратация на най-горните слоеве на епидермиса, но не прониква в дълбочина. За това Хидратиращият дневен крем на Wild Cosmetics е с хиалуронова киселина с по-ниско молекулно тегло. Така сме сигурни, че той ще подпомогне хидратацията в дълбочина и ще направи кожата мека, гладка и еластична.

Как да разбера с каква хиалуронова киселина е направен продуктът, който ползвам?

Краткият отговор на този въпрос е, че не можеш да разбереш на пръв поглед. Трябва да попиташ производителя, защото в съдържанието на опаковката на продуктите обикновено пише SODIUM HYALURONATE. Няма разлика в наименованието на хиалуроновата киселина с различни молекулни тегла, така че зависи от съвестта на производителя да ти предостави коректна информация.

Мога ли да приемам хиалуронова киселина вътрешно?

Има научни доказателства за намаляване на околоочните бръчки при вътрешен прием на хиалуронова киселина3. Въпреки това е важно да се използват хранителни добавки, които подпомагат абсорбцията2.

  1. Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment, Pavicic T1, Gauglitz GG, Lersch P, Schwach-Abdellaoui K, Malle B, Korting HC, Farwick M., 2011
  2. The Art of Skin Health Restorationand Rejuvenation, ZEIN E. OBAGI, M.D.,2015, page 36, 336.
  3. Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period, Mariko Oe, Seigo Sakai, Hideto Yoshida, Nao Okado, Haruna Kaneda, Yasunobu Masuda, and Osamu Urushibata, 2017