Имунитет на кожата

Има ли кожата свои собствени защитни сили и какво представляват те?

Кожата е най-големият човешки орган. Общата й повърхност е около 2м2. Тя представлява защитна бариера срещу нахлуващите отвън алергени, вируси и бактерии. Дори когато успеят да навлязат в кожата, тя е способна да се справи, чрез специални клетки в най-горния си слой – епидермиса. Те са отговорни за “поглъщането” на патогени и “предаването” им на имунните клетки. Така ни предпазват дори и от най-нахалните натрапници!

За да може да изпълнява ефективно своите защитни функции, кожата трябва да бъде здрава. Здравата кожа е хидратирана, мека и еластична, без несъвършенства. За да запазиш хидратацията, трябва да почистваш лицето си правилно. Препоръчително е вечер да използваш минимум 2 стъпки за почистване:

  1. Тоалетно мляко, което разтваря повърхностните замърсявания – правиш масаж с ръце с тоалетното мляко и го изплакваш с вода.
  2. Продукт който прави пяна за измиване – след млякото разпенваш миниатюрно количество измиващ гел или пяна, нежно нанасяш върху кожата и наплискваш обилно с вода.

Сутрин можеш да се използваш само тоалетно мляко или, ако кожата ти е по-скоро мазна, да я изплакнеш обилно само с вода.

Важно е също използването на хидратиращ крем сутрин и/или вечер, който поддържа нормалната дебелина на водно-липидния, защитен слой. Подходящи са натурални продукти, които наподобяват структурата на естествените мазнини на кожата ти. Задължително е също вечер да използваш детоксикиращ продукт, поне 4 пъти седмично. Той има антибактериално и антисептично действие-убива агресивните вируси и бактерии и поддържа полезните.

Препоръчително е също почистване на мъртвите клетки, които са среда, както за нормалните, така и за болестотворните бактерии. Това може да се случи по няколко начина:

  • чрез ежемесечно посещение в козметичен салон за почистващи процедури,
  • с механично ексфолиране на лицето (с почистващ продукт или маска с твърди частици) веднъж седмично,
  • чрез употребата на почистващи продукти с киселини (препоръчваме ти да избереш продукти с гликолова или млечна киселина и да ги ползваш максимум 1 до 2 пъти седмично, както е оказано на опаковката, ВНИМАНИЕ: тези продукти правят кожата по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи, важно е след употребата им да защитиш кожата си със слънцезащитен продукт).

Ако спазваш тези условия и ги прилагаш редовно ще поддържаш имунитета на кожата си, а когато тя е здрава, пази целия организъм.

Съветите ни могат да ти помогнат да се ориентираш в многообразието от козметични продукти на пазара, за да избереш най-подходящите за теб.