Как да се грижиш за кожата си през зимните месеци?

Времето застудява, духа вятър, а топлите лъчи на слънцето все по-рядко достигат до нас. Не знам за теб, но аз забелязвам, че с всеки изминал ден кожата и тялото ми се променят. Усещам лицето си сухо и опънато, хапва ми се по-често и търся топлина и уют.

Знам, че ако не полагам специални грижи ще забележа видими промени – сухи участъци, загрубяване и по-видими фини линии и бръчици върху лицето си. Преди не знаех защо се появяват и не променях грижата за кожата си според сезона. Затова и нещата често се влошаваха. През зимата тенът ми беше сиво-жълт, кожата – по-груба, а продуктите, които нанасях не проникваха и оставаха на повърхността. Мислех си, че това е обичайно, докато не се обучих от десетките книги, курсове и специалисти, с които имам щастието да бъда заобиколена!

Видимото…

Разбрах, че студеното време, вятъра и сухия въздух влияят зле на кожата. Доказано е, че през зимата тя е по-суха и защитните й сили са отслабени. Това се дължи на студа, сухия въздух, вятъра и големите температурни разлики между вътрешната и външната среда. Накратко, зимата разрушава целостта на предпазния слой от вода и липиди, който пази кожата ни здрава и красива. Когато той е нарушен, загубата на вода е по-голяма, а склонността към възпаления и раздразнения нараства.

Невидимото…

Бързо научих за видимите причини за проблемната кожа през зимата, но се оказа, че те не са единствените! Колкото повече четях за дерматологичните диагнози, толкова по-ясно ми ставаше, че кожата е огледало на вътрешния ни свят. В началото бях много скептична, но един ден срещнах заглавието “Да признаем връзката между ума и кожата” в медицинското списание на Харвардския университет. Замислих се за собствените си кожни проблеми. В съзнанието ми изплуваха десетки примери за несъвършенства върху лицето ми и обострени проблеми със скалпа, когато съм под стрес или се чувствам унила. В научната литература открих още много доказателства за тази връзка! Затова мога смело да потвърдя, че кожата отразява емоциите ни!

Стъпки за красива кожа през зимата

Kогато намалее слънчевата светлина и температурите паднат всеки има нужда от малко повече грижа и внимание. Ето няколко сигурни начина да подобриш настроението си и да направиш кожата на лицето си еластична, хидратирана и жизнена дори в най-студените периоди!

  1. Почиствай кожата си старателно всяка сутрин и вечер с продукт, предназначен специално за лице. Това ще я освободи от замърсяванията и ще й позволи да поеме полезните вещества от кремовете и маските, които нанасяш.
  2. Медитирай по 5 минути всяка сутрин, като се концентрираш върху своето дишане. Умът ти неминуемо ще блуждае! Не го спирай, а просто нежно връщай вниманието си към усещанията на дишането. Медитацията ще ти позволи да намалиш стреса, да се справяш по-лесно с ежедневните предизвикателства, да останеш спокойна, здрава и красива.
  3. Използвай продукти за лице, които подсилват защитните сили на кожата и се грижат за нейната хидратация! Те ще намалят вредното въздействие на студените зимни дни и ще предотвратят преждевременното стареене.
  4. Прави си маска от тиква два пъти седмично! Използвай сварена или печена тиква. Намачкай едно малко парченце на пюре, смеси го с ½ чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка краве или растително мляко. Нанеси дебел слой от маската върху чисто лице и изчакай 10 минути. Изплакни с хладка вода и нанеси подходящ крем или балсам. Тази маска ще почисти мъртвите клетки, ще хидратира и ще създаде отлични условия за усвояването на твоите козметични продукти!

Уханният Детоксикиращ нощен балсам има ароматерапевтичен ефект и ще ти помогне да се отпуснеш и забравиш стреса. За по-пълна наслада, загрей балсама с дъха си преди да го нанесеш. Така ще освободиш аромата му!

С обич,

Анна