Как хормоните влияят на кожата ти?

Хормоните са вещества, които се синтезират от жлезите с вътрешна секреция в тялото. Те навлизат в кръвта и контролират всички основни функции. Участват в храносмилането, дишането, съня и дори влияят на настроението ни. В тази статия ще научиш как хормоните влияят на най-големия орган в нашето тяло – кожата.

Как хормоните влияят на кожата ти, когато нивата на естроген намалеят?

Естрогенът е женски полов хормон, произвеждан от яйчниците. Той е важен за здравето на кожата, защото предотвратява намаляването на колагена, който я прави стегната и красива. Играе роля и в поддържането на влажността на кожата, като повишава нивото на хиалуронова киселина и запазва бариерната функция на най-горния слой на епидермиса.

След 40 годишна възраст, нивата на естроген в тялото намаляват. Това може да доведе до изтъняване, отпускане, сухота и чувствителност.

Какво можеш да направиш? Има много начини да подобриш своите ритуали за красота при промени в хормоналния баланс. Те са лесно приложими и могат да запазят добрия вид на лицето ти:

  1. Не използвай сапун за почистване! Сапунът е алкален (има високо pH). Употребата му повишава pH на кожата и нарушава нейния естествен баланс. Изследвания сочат, че честата употреба на сапун вреди, като нарушава бариерната функция и баланса на полезните бактерии. Кожата става дехидратирана и уязвима. Използвай продукти, специално формулирани за почистване на лице. Те имат pH, съобразено с нуждите на кожата.
  2. Овлажнявай кожата си с крем, съдържащ хиалуронова киселина и глицерин, създаден изцяло от природни съставки. Така ще предотвратиш изсушаването, ще предпазиш кожата и ще запазиш естествения й баланс. Хидратиращият дневен крем с роза и безсмъртниче е отличен избор!
  3. Прави упражнения за лице! Те ще стимулират кръвообращението, ще заздравят мускулите. Така кожата ти ще изглежда стегната и ще старее по-бавно!

Как хормоните влияят на кожата ти, когато си стресирана?

Един от хормоните, които произвежда тялото е кортизолът. Той се нарича още хормон на стреса и регулира кръвната захар и кръвното налягане, спомага също за разграждането на хранителните вещества. Въпреки важните си функции, когато нивата му са завишени, той може да има и отрицателно влияние върху тялото и външния ти вид.

Високото ниво на кортизол забавя възстановяването на кожата от травми и увеличава мастната секреция. Излишъците на стресов хормон водят и до разграждане на колагена – белтък, който играе важна роля за здравия и стегнат вид на кожата ти. Резултатът е повяхнала, отпусната кожа, която е по-склонна към акне.

Какво можеш да направиш? Много добре знаем, че ангажиментите и отговорностите в живота ти няма да намалеят. Това, което може да се промени е отношението ти към тях. Можеш да направиш промяна, като научиш своето тяло и мозък да разграничават нормалните, ежедневни трудности от истинските опасности. Най-добрият начин за това е да практикуваш техники за отпускане на тялото и ума! Проучвания сочат, че при редовна практика на медитация, дихателни упражнения и упражнения за релаксация, нивата на кортизол намаляват с 20%. Не е нужно да отделяш много време или да се учиш на специални умения. Започни, като се съсредоточаваш върху дишането си за 2 минути на ден! Постепенно можеш да увеличиш времето.

Последният ни съвет за теб е много простичък, но често трудно изпълним – отделяй време за себе си! Не забравяй, че когато си добре и имаш настроение и сили, животът се нарежда по най-добрия начин!

Отлично средство разкрасяване и създаване на настроение са натуралните козметични продукти на Wild Cosmetics! Освен страхотни ползи за кожата, те носят и насла на сетивата, чрез ароматерапия!