Как се променя кожата ни с времето?

В хода на нашия живот кожата преминава през много различни етапи. Най-активният период, по време на който тя е здрава и функционира оптимално е до 9-10 годишна възраст. Тогава клетките на двата най-горни слоя – епидермисът и дермата, са в най-доброто си здраве, възстановяват се и се възобновяват правилно.

Как се променя кожата ни от 10 до 30 години?

В този период кожата започва да се променя. Най-горният слой – епидермисът, непрекъснато произвежда нови клетки. Процесът от създаване на нова клетка до нейното олющване би трябвало да трае 28-40 дни. Този цикъл се удължава с напредването на възрастта.

Кожата притежава така наречената бариерна функция, благодарение на водно-липидния слой, който я защитава. Той ни предпазва от алергени, вируси, бактерии и нечистоти. След 10 годишна възраст, защитната функция на кожата отслабва.

След 25 годишна възраст започват да личат първите бръчки. Производството на себум (мастна секреция) също се променя. Порите започват да изглеждат уголемени, постепенно се променя и текстурата на кожата. Тя изтънява и може да добие сив и изтощен вид.

Как се променя кожата ни след 30 години?

След 30 годишна възраст функцията на клетките в епидермиса се променя още по-драстично. Цикълът на възобновяване става все по-дълъг. Бариерната функция отслабва допълнително. Може да се появи хронично възпаление, което бавно разрушава здравето на кожата. Видът й се влошава, като започват да личат разлики в пигментацията и текстурата.

Колагенът и еластинът започват да се променят и да намаляват, което води до отпускане и поява на бръчки.

Как се променя кожата ни от 40 до 60 години?

Най-горният слой на кожата – епидермисът произвежда по-малко клетки, а съществуващите клетки се смаляват и кожата изтънява. Може да изглежда по-груба и суха, да се появят повече фини линии и бръчки, хиперпигментация (тъмни петна).

Дермата (вторият слой на кожата)  губи способността си ефективно да задържа вода и кръвообръщението в него намалява. Това води до изтъняване и появата на дълбоки бръчки.

Как се променя кожата ни от 60 до 70+ години?

Естествената способност на кожата да произвежда мазнини намалява, заедно с колагена и хиалуроновата киселина. Това води до дехидратация и дълбоки бръчки. Кожата се възобновява по-бавно и става по-чувствителна към слънчевата светлина. Намалява имунитета на кожата и тя става по-склонна към възпаления.

Какво да направим, за да предпазим кожата си и да я запазим сияйна на всяка възраст?

Промените са неизбежни с напредването на възрастта. Драстичните козметични процедури могат временно да ги маскират, но нанасят и вреди. Най-трайният начин да изглеждаме млади и красиви е да се грижим за здравето на кожата си! С цел да забавим процесите на стареене, да подпомогнем бариерната функция и да предпазим кожата от вредни външни влияния е важно да се грижим за нея според нуждите й. Тя трябва да бъде чиста, хидратирана и защитена.

Прочетете повече за Хидратиращия дневен крем, който предпазва кожата от преждевременно стареене!