Как стресът влияе на здравето и красотата на кожата?

Съвременният начин на живот става все по-бърз и динамичен, а човешкото тяло не може да еволюира със същата скорост. Отвсякъде те дебне нова информация, изискванията към теб нарастват, а свободното ти време намалява? Тогава трябва да знаеш как стресът влияе на тялото и красотата ти, за да можеш да му противодействаш ефективно!

Независимо дали те грози опасност или просто си мислиш за това колко много задачи имаш, тялото ти реагира по един и същи начин, като на реална заплаха за здравето и живота ти. Тази стресова реакция предизвиква отделянето на хормоните кортизол и адреналин.

Как влияят стресовите хормони кортизол и адреналин на кожата ти?

Кортизолът:

  • разгражда протеините, включително и колагена, който е отговорен за стегнатия вид на кожата;
  • отслабва имунитета и може да повлияе на способността на кожата да се защитава от патогени;
  • увеличава мастната и потна секреция, което води до по-голям риск от появата на акне и други несъвършенства;
  • вреди на бариерната функция на кожата, което създава предпоставки за свръхчувствителност, сухота и дискомфорт.

Адреналинът:

  • кара тялото да изпраща повече кръв към важните органи – сърцето, мозъка, белите дробове и бъбреците, което може да намали кръвотока към кожата ти и да я направи сива и безжизнена;
  • увеличава и сгъстява мастната секреция, което води до появата на несъвършенства.

Как можеш да предпазиш кожата си от негативните ефекти на стреса?

За щастие, има какво да се направи, за да намалиш вредното влияние на стреса върху здравето и красотата си! Не е нужно коренно да променяш начина си на живот, за да се пребориш с нежеланите последствия. Трябва само да въведеш някои малки, но ефективни практики:

  • 5 минути медитация на ден – Не е нужно да правиш сложни, йогийски упражнения! Достатъчно е само да се съсредоточиш в дишането си и да се опиташ да осъзнаеш мислите си. Постепенно, с практика, ще ти става все по-лесно да изключиш мисълта и да усещаш тялото си!
  • 30-60 минути движение или спорт, 3 пъти в седмицата – Освен, че е полезно за тялото и имунната система, движението освобождава и ендорфини – хормони на щастието. Те противодействат на хормоните на стреса намаляват вредните им влияния.
  • 2 ритуала за разкрасяване по 4 минути на ден – Ползвай продукти, богати на атиоксиданти, които имат и успокояващ, ароматерапевтичен ефект. Естествени съставки с такова действие са розовото масло, маслото от безсмъртниче, лавандула и салвия.
  • 2 пъти седмично – Ексфолирай кожата с продукт с млечна киселина (за суха и зряла кожа) или салицилова киселина (за мазна и проблемна кожа) без частици и я подхрани с нощен продукт.

Ние от Wild Cosmetics добре разбираме твоето напрегнато ежедневие, защото живеем в града! Затова, създадохме натурални продукти, които да успокояват кожата и ума след напрегнатия ден. Те носят и аромата на дивата природа, за да направят разкрасителните ти ритуали истинско удоволствие!