Как да се погрижа за кожата си през есента?

жена със скрито лице есен

Вероятно си забелязала, че със смяната на времето идват и някои неприятни промени във вида и здравето на кожата ти. Усещаш лицето си по-сухо. Кожата е по-груба и става капризна и чувствителна. Това се дължи на резките промени на метеорологичните условия и на контраста между топлите ни, уютни домове и ветровитото, своенравно есенно време.

През есента чувстваш кожата си по-суха и чувствителна, защото разликите в температурите влияят на кръвоносните съдове. Защитните клетки на епидермиса също се свиват, което намалява площта им и прави лицето ти уязвимо. Друг фактор, който вреди на кожата ти в този сезон е дъждовното време. То може да наруши защитната (бариерна) функция. След като бариерата е нарушена, по-ниската относителна влажност на въздуха “изсмуква” влагата от кожата ти. Прави я дехидратирана и чувствителна.

Какво можеш да направиш, за да защитиш кожата си през есента?

  1. Важно е всеки ден да почистваш нежно лицето си сутрин и вечер, без да ползваш тежки, силно пенливи почистващи продукти и мицеларни води. Избери тоалетно мляко или почистващ крем, нанеси го върху суха кожа, направи масаж и след това го отмий. Ако имаш нужда от допълнително почистване, можеш да последваш мялкото с пенлив гел, но нека е за чувствителна кожа. Използвай количество, колкото 1-2 оризови зрънца, разпени ги хубаво с вода, нанеси нежно върху лицето и веднага го изплакни обилно с вода.
  2. Можеш да дадеш на лицето си есенна “сладост” с маска от мед, намачкана сварена или изпечена тиква и няколко капки бадемово масло или зехтин. Тези съставки нежно премахват мъртвите клетки, даряват кожата с нужната влага и й помагат да се справи с метеорологичните промени. Важно е след като измиеш маската с хладка вода и подсушиш лицето с потупване, да тонизираш с флорална вода и да сложиш хидратиращ крем или продукт за нощна грижа, докато лицето все още е влажно.
  3. Прави си масаж с потупване всяка вечер! След като измиеш и нанесеш подходящия продукт за дневна или нощна грижа, започни леко да потупваш лицето си с върха на пръстите от долу нагоре. Започни от шията, мини през брадичката, бузите, скулите и завърши на челото. Този своеобразен масаж засилва кръвообращението и прави кожата сияйна и свежа! Можеш да го правиш за толкова време, с колкото разполагаш – от 30 секунди до 3 минути.

С тези бързи и лесни „рецепти“ за красота, кожата ти ще посрещне променливото есенно време подготвена и ще запази своята красота и стегнат вид!