Можеш ли да подсилиш имунитета си с усмивка? Науката доказва, че е възможно!

Връзката между психичното здраве и имунитета вече е обект на задълбочени изследвания. Психоневроимунологията – ново научно направление, открива преки връзки между здравето на психиката ни и силата на нашата имунна защита. Учени от Калифорнийския университет доказват, че когато се чувстваме изолирани, тъжни и депресирани това стимулира дейността на имунни клетки, повишаващи възпалението в тялото. Те отделят повече белтъци, наречени цитокини, когато се чувстваме потиснати1.

Какво общо има това с текущата ситуация с COVID-19: Учени и лекари в Китай, анализират данните на пациенти, заразени с COVID-19, и откриват, че нивото на цитокини в кръвта им има пряка връзка с това дали ще се възстановят или не. За пациентите със значително завишено ниво на цитокини много по-често следва летален изход2.

Мога ли да повлияя положително на психиката и имунитета си? 

Според учените-психоневроимунолози, отговорът е да! Те доказват не само връзката между психиката и имунитета, а откриват също, че можем да подобрим защитата на тялото, с няколко техники. Сред изследваните от тях методи са: медитация, йога, Тай чи и психотерапия. Има солидни доказателства, че те намаляват активността на цитокините, които причиняват възпаление. Пациентите, участвали в изследванията на психоневроимунолозите засилват не само имунитета си. Те спят по-добре и симптомите на хроничните болести от които страдат, намаляват. Намаляват и депресивните им състояния3.

Изводът – можеш да подобриш здравето си, като прилагаш специални техники за релаксация и движение!

Предвид предоставените солидни доказателства за ползите от техники за релаксация, предлагаме два лесно-изпълними съвета, с които се надяваме да повдигнем духа и имунитета ти:

  • Практикувай “квадратно” дишане: Вдишай, броейки до 4, задръж дъха, броейки до 4, издишай, броейки до 4, задръж дъха, броейки до 4, повтори всичко отначало, минимум 5 пъти!
  • Медитирай по 5 минути на ден, няколко пъти през деня: Седни удобно, с изправен гръб. Ако не ти е удобно без упора, ползвай стената или стол. Затвори очи и наблюдавай дишането си! В съзнанието неминуемо ще възникват мисли. Не се опитвай да ги спираш или контролираш. Просто ги наблюдавай!
  • Прави си масаж на лицето с ръце или Гуа-ша инструмент! На лицето има важни точки, които можеш да стимулираш с масаж. Те освобождават напрежението и отпускат мускулите на лицето. Можеш да ги намериш лесно с тази схема. Те са леко вдлъбнати и може да са малко болезнени. Достатъчно е да приложиш среден натиск няколко пъти, за да ги стимулираш.

В сряда, 18 март, в 17:00 Анна Гълъбова създателката Wild Cosmetics и Живко Джамяров, съосновател на имунностимулиращите и противовъзпалителни функционални храни Ансестрал Суперфудс ще говорят за медитацията във  Facebook Live на страницата на Wild Cosmetics.  Харесай я, за да не изпуснеш събитието! Анна и Живко ще дадат съвети за това как да практикуваме медитация за по-здраво тяло и спокоен ум! Надяваме се, че ще се присъединиш, за да можем заедно да се справим с този тежък период! Изпращаме много положителна енергия и любов към теб!

Тази информация, както и съветите, които предлагаме не заменят консултацията с лекар! Целта ни е да подкрепим здравето и спокойствието ти!

  1. Irwin MR, Cole SW (2011). Reciprocal regulation of the neural and innate immune systemsNat Rev Immunol 11: 625–632.
  2. Ruan, Q., Yang, K., Wang, W. et al. Clinical predictors of mortality due to COVID-19 based on an analysis of data of 150 patients from Wuhan, China. Intensive Care Med (2020)
  3. Zautra et al. J Consult Clin Psychol 2008; Irwin et al. Sleep 2008; Am J Ger Psychiatry 2011; Lavretsky et al. Am J Ger Psychiatry 2011; Bower et al. Clin Cancer Res 2011