От полето до бурканчето… Как билките стават козметика?

Натуралната козметика става все по-популярна. Всеки ден виждаш продукти, създадени от растителни съставки или обогатени с тях. Знаеш ли как едно ароматно стръкче се превръща в козметика? Знаеш ли, че за качеството на козметиката съвсем не е все едно как то извървява дългия път от поляната до твоето нощно шкафче? Ето ги стъпките, през които минава всяка една билка преди да достигне до теб и да те дари със своята разкрасяваща сила. Правилното изпълнение на всяка една от тях е от ключово значение за качеството на продуктите:

  1. Растението бива събрано ръчно или механично от дивата природа или от култивирано поле. Wild Cosmetics се роди от проекти за опазване на лечебните растения в България. За това знаем, че е важно билките да се събират в правилния момент, за да бъдат най-ефикасни. Ако това не се случи е възможно съдържанието на биологично активни вещества да бъде твърде ниско и събраните растения да са безполезни. За това ние се снабдяваме със съставки от специалисти, които познават всяко растение!
  2. Билката бива транспортирана и обработена за екстракция или дестилация. Важно е растенията да се съхранят и транспортират по подходящ начин – в дишащи чували или кошници. След това те се почистват от примеси и ненужни части. Щом са почистени могат да се изсушат или директно да бъдат употребени в свеж вид.
  3. Готовите билки преминават през екстракция или дестилация за извличане на ценните биологично активни вещества в тях. Има много начини за това. Изборът на подходяща технология зависи не само от вида растение, а и от крайното приложение на екстрактите или маслата. В Wild Cosmetics влагаме продуктите на следните технологии:
    1. Парна или водно-парна дестилация – по този метод се произвеждат етеричните ни масла. Така се добива розовото, лавандуловото и други ценни летливи, ароматни масла. Това е и начинът за добиване на флорални води, но те не трябва да бъдат остатъчен продукт от производството на етерични масла и ние следим за това! Дестилацията е истинско изкуство, което изисква специализирани познания и умения за постигане на добро качество. За това е важно да се работи с производители, които имат опит и обичат работата си!
    2. Суперкритична или CO2 екстракция. Тази технология е нова, а продуктите й са възможно най-качествените екстракти с най-добро съдържание на биологично активни вещества. Тя използва въглероден диоксид под високо налягане и ниска температура. Така извлича полезните вещества, без да ги уврежда. Продуктите на Wild Cosmetics съдържат CO2 екстракт от дива шипка, който е богат на провитамини и мастни киселини. Той регенерира кожата и я прави сияйна и красива!
  4. След екстракцията лековитите билки са готови за влагане в козметични продукти. Ние избираме да работим с масла и екстракти, произведени от най-добрите специалисти. По този начин сме сигурни, че всички стъпки са изпълнени правилно и суровините, които влагаме ще имат желания ефект. Техните качества се удостоверяват със сертификати от лаборатория, в които има подробна информация за състава им.

Производството на козметика от лечебни растения е дълъг и сложен процес. На пазара често виждаме продукти, които съдържат собственоръчно произведени екстракти или просто стрити билки. В Wild Cosmetics смятаме, че те не могат да заменят съставките, произведени от професионалисти и изпитани в лаборатория. За това се доверяваме на експертизата на специалистите!