Пъстри, сухи есенни листа и… суха кожа

Как да се погрижим за кожата си през есенните месеци

Вероятно сте забелязали, че със смяната на времето идват и някои неприятни промени във вида и здравето на кожата. Усещате лицето си по-сухо. Кожата е по-груба и става капризна и чувствителна. Това се дължи на резките промени на метеорологичните условия и контраста между топлите ни, уютни домове и ветровитото, своенравно есенно време.

През есента чувстваме кожата си по-суха и чувствителна, защото разликите в температурите влияят на кръвоносните съдове. Защитните клетки на епидермиса също се свиват, което намалява площта им и прави лицето ни уязвимо. Друг фактор, който вреди на кожата ни в този сезон е дъждовното време. То може да наруши защитната (бариерна) функция. След като бариерата е нарушена, по-ниската относителна влажност на въздуха “изсмуква” влагата от кожата ни. Прави я дехидратирана и чувствителна.

Какво можем да направим, за да защитим кожата си в този сезон?

Важно е всеки ден да почистваме нежно лицето си сутрин и вечер, без да ползваме тежки, силно пенливи почистващи продукти и мицеларни води. Можем да дадем на лицето си есенна “сладост” с маска от мед, сок от краставица и няколко капки бадемово масло или зехтин. Тези съставки, които повечето от вас имат в кухнята си, даряват кожата с нужната влага и й помагат да се справи с метеорологичните промени. Важно е след като измиете маската с хладка вода и я подсушите, да тонизирате с флорална вода и да сложите хидратиращ крем, докато лицето все още е влажно.