Пролетна грижа за кожата

Не знам за вас, но аз жадувам за пролет от месеци! Оглеждам се за пъпки по дърветата от началото на март. Всяка птича песен ме кара да си представям планински поляни, прошарени с диви цветя и билки! Може и да е професионално изкривяване, но ми харесва!

Гледайки събуждащата се красота около себе си, усещам че и кожата ми има нужда от малко пролетно съживяване, за да навакса с природата. По този повод искам да ви споделя няколко хитрини, с които да стимулирате кръвообращението, да почистите лицето си от натрупаните мъртви клетки и да помогнете на кожата да се успокои и да засияе!

  1. Направете си нежна, полираща маска с мед и ситно смлени овесени ядки! Залейте три чаени лъжички ситно смлени овесени ядки (почти на брашно) с мъничко гореща вода или отвара от лайка, до получаването много гъста каша. Добавете две супени лъжици мед и разбъркайте добре. Можете да сложите и няколко капки масло (на пр. бадемово или зехтин). Почистете лицето, както обикновено и нанесете сместа върху леко влажна кожа. Масажирайте с нежни, кръгови движения и оставете маската да поседи за 5 минути преди да изплакнете с хладка вода. Тонизирайте и нанесете подходящ балсам или крем за лице.

Как действа: Освен че почиства механично, овесът разтваря мастната секреция и нечистотиите по кожата. Той успокоява, защитава и намалява загубата на влага. Медът притежава силни почистващи, противомикробни и овлажняващи свойства. Той балансира киселинността на горния, предпазен слой на кожата.

  1. Запарете лайка и си направете компрес с хладката отвара: Залейте 2 супени лъжици сухи цветове с 200 мл. кипяща вода и покрийте съда. Оставете да преседи минимум 30 минути, прецедете и напоете кърпа, марля или памук с отварата. Поставете компреса върху лицето, покривайки и очите. Поседете така 5-10 минути и след това нанесете подходящ балсам или крем за лице върху все още влажната кожа. Няма нужда от тоник след компреса.

Как действа: Лайката е известна със своите успокояващи и антисептични свойства. Компресът с отвара от цветовете й успокоява кожата и спомага за нейното възстановяване. Нанесената след компреса козметика се усвоява още по-добре.

Тези вълшебни рецепти ще подготвят кожата за новия сезон, в който ще прекарваме повече време навън. Правете ги поне по веднъж седмично в рамките на месец, за да видите резултат. Не забравяйте да се грижите кожата Ви да бъде чиста, хидратирана и защитена от слънцето! Желая ви прекрасна пролет!

Анна