Самомасаж за сияйна, стегната кожа

В Wild Cosmetics вярваме в три подхода за здрава, стегната, сияйна кожа – експертно формулирана, натурална козметика; йога за лице и самомасаж. Защо самомасаж ли? Защото той противодейства на 4 от най-важните причини за стареенето на кожата:

 1. Нарушено/бавно дрениране на лимфата – лимфната система е важна за имунитета и здравето на цялото тяло. Тя се състои от:
  • лимфа – течност, съставена основно от кръвна плазма, която преминава през капилярите в тъканите,
  • лимфни съдове – по тях се движи лимфата,
  • лимфни възли – лимфната течност преминава през тях и те я “проверяват” и пречистват,
  • лимфоидните органи (сливици, далак, тимус, аденоиди) – участват в имунната система, като създават лимфоцити, отделят антитела и др.

За разлика от кръвоносната ни система, лимфната разчита само на гладката мускулатура, разположена по стените на лимфните съдове. За това, нейното движение е значително по-бавно. Това важи особено, когато водим заседнал начин на живот. Бавното движение на лимфата води до посивял тен и безжизнена кожа. Самомасажът на лицето спомага за дренирането на лимфата и отвеждането й към лимфните възли около ключицата. Резултатът е сияйна, здрава кожа.

 1. Стрес – стресът ускорява стареенето на кожата. Причината за това е отделянето на хормоните кортизол и адреналин, които разграждат колагена, отговорен за стегнатия вид на лицето, вредят на бариерната (защитна) функция на кожата и др. (научи повече за влиянието на стреса тук). Трудностите и емоционалното и умствено напрежение в живота са неизбежни. Ние не можем да променим външните обстоятелства изведнъж, но можем да повлияем на начина, по който ги възприемаме. Самомасажът за лице спомага за успокояването на нервната система. Той има почти мигновен ефект и се прави лесно и бързо.
 2. Загуба на колаген и еластин – протеините, които поддържат кожата ни стегната и еластична. С напредването на възрастта, нивото на колаген и еластин в кожата ни намалява, защото тялото произвежда по-малко от тях. Структурата на тези два протеина също се променя, което води до отпускане, увисване и поява на бръчки. Самомасажът, особено този с Гуа ша инструмент, стимулира производството на колаген. Механизмът на действие не е изучен напълно от модерната наука, но има научни доказателства за това, че масажът на кожата, стимулира синтеза на колаген и изглажда бръчките.
 3. Отрицателните емоции също влияят на твоята кожа. Те предизвикват напрежение, което се изписва върху лицето ти под формата на мимически бръчки, несъвършенства и дори промяна във вида и формата на лицето от постоянните гримаси, които правиш несъзнателно. Самомасажът ще ти помогне да освободиш напрежението в в лицевите мускули и това мигновено ще доведе до по-малко негативни чувства и мисли.

Ако редовно практикуваш самомасажа за лице можеш да очакваш по-стегнат и сияен вид и изгладени мимически бръчки. В това видео ще научиш повече за техниките, които препоръчваме от Анна, създателката на Wild Cosmetics:

Създадохме комплект „Нощен ритуал“, за да ти помогнем да включиш самомасажа за лице в ежедневната си рутина по бърз, лесен и приятен начин!