Слънчевите лъчи и кожата ти

Независимо от сезона, всички искаме да бъдем навън, колкото се може повече, особено в топлите месеци. Чистият въздух и хубавите изживявания с любими хора безспорно са полезни за нас, но излагането на слънце може да увреди кожата, независимо от температурата на въздуха. Получаваме много въпроси за това как и кога е правилно да защитаваме кожата си от слънчевите лъчи. Това не е изненадващо, защото в пространството има безкрайно много информация, която на моменти дори си противоречи. За това написахме тази статия. В нея ще научиш кога е важно да ползваш слънцезащитни средства, какво да правиш след излагане на слънце и защо е важно да предпазваш кожата си.

Част от светлината, излъчвана от слънцето е в т.нар. ултравиолетов спектър. Тя е невидима за простото око, но има много видимо влияние върху кожата ни. UV лъчите, които достигат до земята са два вида – UVA и UVB. UVA лъчите са най-дълги и проникват до втория слой на кожата – дермата, предизвиквайки загуба на еластичност и увисване. Освен това, UVA лъчите създават свободни радикали, които увреждат клетките и могат да доведат до безвъзвратно увреждане на ДНК молекулите. UVB лъчите са по-къси, но по-силни. Те могат да проникнат само до първия слой на кожата – епидермиса, където увреждат неговите клетки и предизвикват бръчки, рак на кожата и видимо слънчево изгаряне.

69 годишен мъж, шофьор на тир с 28 годишен стаж, карал винаги на затворен прозорец с видимо слънчево увреждане на кожата от лявата страна на лицето.*

nejmicm1104059_f1

Промените, които предизвикват лъчите на слънцето са явни, но не винаги се виждат веднага. За това често подценяваме вредното влияние на слънцето и забравяме да се пазим от него. Важно е да се предпазваш от слънцето, независимо от възрастта си, но кога точно е важно да нанасяш слънцезащитен продукт? Всеки ден? Само, когато излизаш? Когато е слънчево? Отговорът е, че нуждата от слънцезащита зависи от индексът на UV лъчите на нашата географска ширина и за конкретния ден/час. UV индексът е международна, стандартна мярка за силата на ултравиолетовите лъчи. При стойност под 3 обичайно не е необходимо да носиш слънцезащитен крем навън, освен ако няма да прекарваш много часове на открито. Ако индексът е под 3 можеш дори да прекараш няколко минути на пряко слънце, защото тялото синтезира витамин D при излагане на UVB лъчи. Ако индексът е над 3, обаче, е важно да използваш слънцезащитен крем с широкоспектърна защите срещу UVA и UVB лъчи върху откритите части на кожата си. Тук можеш да откриеш информация за това какъв е индексът на UV лъчите в твоя град днес.

Освен предпазването със слънцезащитен крем, когато индексът е висок (над 4), е добре да ползваш шапка и очила и да търсиш сянка. От ключово значение е също да се следват инструкциите на опаковката на слънцезащитния крем, като в града се препоръчва употребата минимум на фактор 15, а на почивка – минимум 30.

Важно: Не се доверявай на твърдения за това, че отделни растителни масла ще те защитят от слънчевите лъчи! Те имат много нисък фактор на защита и то, най-често, само срещо UVB лъчите, които предизвикват видимо изгаряне. Използвай качествен слънцезащитен продукт, който притежава нужните сертификати за ефективност и защитава както от UVA, така и от UVB лъчи!

Слънцезащитата е от изключително значение ако искаш да избегнеш бръчките, увисването, пигментните петна и трайното увреждане на ДНК. Въпреки това, цялостната грижа за кожата също е от голямо значение за запазването на здравето и красотата. Тук ще дадем няколко съвета за грижата за лицето, когато се излагаш на слънце и, особено, след това:

 1. От изключителна важност е да почистиш своето лице правилно! Това важи винаги, но е особено ключово ако искаш да запазиш своята кожа чиста и красива, след продължителен престой на слънце и няколкократно нанасяне на слънцезащитни лосиони. На първо място е добре да използваш щадящи продукти, които имат киселинност, близка до тази на кожата (около 5.5). Можеш да направиш това, като:
  1. никога да не използваш сапун за почистване на лицето си, защото той е с високо pH и нарушава естествения баланс на кожата;
  2. употребяваш качествено тоалетно мляко или друг кремообразен продукт без пенители сутрин и вечер, като нанесеш върху суха кожа, масажираш и отмиеш с вода;
  3. ако изпитваш необходимост, вечер можеш да използваш и пенлив продукт без сапун след тоалетното мляко, като следваш инструкциите върху опаковката;
  4. никога не почиствай лицето си докато усетиш, че абсолютно цялата мазнина е премахната от него, защото макар и усещането да е приятно, по този начин нарушаваш защитния слой на кожата и предизвикваш по-бързо стареене и свръхпроизводство на мастна секреция.
 2. Ексфолиращите продукти с киселини или ензими са полезни (не препоръчваме тези с механични частици), но ако ще се излагаш на слънце продължително е по-добре да се въздържиш от употребата им ден-два преди и след това. Вместо тях, можеш да правиш по-продължителен масаж при почистването с тоалетно мляко. Така нежно ще премахнеш мъртвите клетки и ще подготвиш кожата за нанасяне на продуктите за грижа, без да се излагаш на допълнителен риск от слънчево увреждане и хиперпигментация.
 3. Вечер, след като старателно почистиш своята кожа и я тонизираш с флорална вода или друг нежен тоник, можеш да нанесеш продукт, богат на антиоксиданти, който да неутрализира вредното въздействие на свободните радикали.

Желаем ти прекрасни есенно-летни приключения! Пази своята кожа и, ако искаш да научиш за отличен продукт с естесвена антиоксидантна активност за след слънце, можеш да разгледаш нашия Детоксикиращ нощен балсам!