Защитните маски и кожата ми

Интересни месеци преживяваме. Светът се промени светкавично. За някои се смали, а други намериха себе си в уединението, вдъхновиха се за добро и преодоляха ограниченията безброй пъти! Независимо от това как се чувстваш сега, едно е сигурно – трябва да се пазиш! Необходимостта от защитна маска, срещу COVID-19 е истинска!

Много от нашите клиенти ни писаха, за да ни кажат, че носенето на защитните маски им създава кожни проблеми, като чувствителност, обриви, акне и запушени пори. Твоята кожа е невероятен орган. Нейната защитна функция се изпълнява от епидермиса, водно-липидния слой и, не на последно място, от уникалните полезни микроорганизми, които я колонизират. При нормални условия, тези механизми са достатъчно ефективни, за да запазят баланса и красотата ти. В момента, обаче, те са изправени пред предизвикателство – маските, защитаващи от вируса, заедно с твоето дишане, създават влажна среда, която нарушава баланса на кожата и благоприятства развитието на болестотворните бактерии. Искаме да ти помогнем да избегнеш тези грижи с няколко съвета и да те насърчим да не се отказваш да пазиш своето здраве:

  1. Не докосвай лицето си през деня – това правило важи винаги, но сега е особено ключово! Защото така привнасяш микроорганизми, които могат да доведат до възпаления. Спазването на това правило ще те предпази и от зараза с COVID-19! Слагай и сваляй маската си
  2. Почиствай кожата си нежно, сутрин и вечер. Сутрин с тоалетно мляко, а вечер с тоалетно мляко + специален пенлив продукт за лице без сапун. Избягвай употребата на сапун върху лицето си, независимо дали е в течна или твърда форма. Ще познаеш дали един течен продукт съдържа сапун, като проследиш дали на етикета фигурира калиева или натриева основа (potassium hydroxide, sodium hydroxide). Сапуните са много алкални (имат високо pH). Това ги прави агресивни за кожата, която трябва да има кисело (ниско) pH, около 5.5, за да бъде здрава. Продължителната употреба нанася щети върху защитните функции на кожата на лицето и нейния имунитет. 1,2
  3. Сменяй маската си на всеки 4-5 часа, изпирай я с гореща вода и перилен препарат без аромат и я изсушавай напълно преди да я употребяваш отново! Най-добре е да я изгладиш. Така ще предпазиш лицето си от възпаления, а здравето си – от вируса.
  4. Ако можеш, въздържай се от носене на грим под маската. Ще намалиш опасността от запушване на порите и възпаления, а кожата ти ще може да изпълнява своите функции пълноценно.
  5. Поддържай добрата хидратация на лицето си, като нанасяш подходящ продукт за дневна или нощна грижа! Това е от ключово значение за здравето на кожата и за запазването на защитната й функция. Ако тя е суха и нееластична, става по-податлива на възпаления и по-чувствителна.
  6. Вечер си прави маска от овес, мед и лайкова отвара, като свариш 1-2 супени лъжици овесени трици или залееш с малко вряла вода 1-2 супени лъжици овесено брашно, до получаване на каша. След като изстине малко, добави мед, на върха на една чаена лъжичка и една чаена лъжичка отвара от лайка. Разбъркай и нанеси върху чисто лице. Изчакай 7-8 минути и изплакни, след това тонизирай и нанеси подходящ нощен продукт, за предпочитане с детоксикиращ ефект.

Надяваме се, че тези съвети ще ти бъдат полезни и желаем здраве и спокойствие на теб и всички твои близки!

  1. Skin pH: From Basic Science to Basic Skin Care, Saba M. Ali, Gil Yosipovitch
  2. The Concept of the Acid Mantle of the Skin: Its Relevance for the Choice of Skin Cleansers, Schmid M.-H. · Korting H.C.