Защо масовата козметика НЕ е за предпочитане?

Рекламите на големите марки за масова козметика ни заливат отвсякъде, но все повече съвременни жени търсят натурални продукти. Стремежът към здравословен начин на живот включва и внимателна грижа към това, с което се разкрасяваме. Добре е да знаем кои са основните недостатъци на козметиката в големите магазини и дрогерии, за да се предпазваме от вредни влияния

  1. Масовата козметика може да съдържа опасни за вас и за околната среда съставки. Такива са триклозан (Triclosan/TCS), алуминий, сулфати, полиетилен гликол (PEG) и др. Те могат да причинят кожни раздразнения, да бъдат вредни за природата, както и за човешкото здраве. Някои съставки, за които е известно, че водят до хормонални проблеми и са свързани с ракови заболявания са забранени за употреба в козметиката. За други липсват достатъчно данни за забрана, което означава, че все още могат да се влагат.
  2. Липса на пълна информация за съставките: Някои производители не обявяват или нарочно крият определени съставки, за да запазят търговската си тайна. Така не можеш да бъдеш сигурна какво точно слагаш върху лицето и тялото си. Често срещана практика е маскирането на част от съдържанието с думата Parfum.
  3. Тестове върху животни: Китайският, както и пазара в много други азиатски държави, изисква тест с животни. Козметичните гиганти, които искат да реализират продажби в Азия се подчинят на тези правила. Конвенционалната козметика все още масово се тества върху животни, но се надяваме това скоро да се промени!
  4. Решаване на отделни проблеми без цялостна грижа: Клиентите искат резултати! Те искат да усетят, че употребата на даден козметичен продукт бързо решава това, заради което са го избрали. Затова големите козметични фирми предлагат продукти, които бързо дават видими резултати. Трябва да се грижим за кожата цялостно, като й осигуряваме всички витамини, антиоксиданти и мастни киселини, от които се нуждае, ако искаме да е здрава и красива! Това може да стане само с помощта на естествени съставки, които са по-скъпи и трудни за влагане от изкуствените/синтетичните.

Какво можеш да направиш?

Запомни, “Всеки път, когато харчиш пари, гласуваш за начина, по който ще се развие Света около теб.” Ти избираш каква кауза да подкрепиш с покупките си! Ако изискваме от производителите да се грижат за здравето ни, да пазят природата и се отнасят справедливо към берачите и преработвателите на лечебните растения, те ще променят практиките си, за да бъдат конкурентоспособни.